5/4/11

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ


Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2011 με τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας να παίρνουν διαφορετική θέση από αυτήν που πήραν για το τεχνικό πρόγραμμα.
Με 15 ψήφους  υπέρ (απουσίαζε ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας) έναντι 3 κατά, εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός του δήμου Μεταμόρφωσης. Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» του κ. Δημήτρη Τζίτζιφα. Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε με την πλειοψηφία των 15 ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο δημοτικός προϋπολογισμός για το 2011, ανέρχεται στα 36.779.373, 25 ευρώ και είναι μειωμένος κατά  32.028.467,74 ευρώ ή κατά 46,53% μικρότερος του περσινού γεγονός που αποδίδεται στο γενικά δυσοίωνο και προβληματικό οικονομικά κλίμα που διαγράφεται για τη χώρα μας, καθώς επίσης και στη νέα φιλοσοφία κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων με βάση τις διατάξεις του Ν. 3852/10 και εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα εγκρίνονται πλέον προϋπολογισμοί εάν δεν είναι ισοσκελισμένοι και ρεαλιστικοί με βάση τα βεβαιωθέντα έσοδα του προηγούμενου έτους.
Στην εισήγηση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας υπογράμμισε ότι, ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2011 αντανακλά τις συνθήκες μέσα στις οποίες συστήνεται και συγκροτείται η νέα αυτοδιοικητική δομή. Υπενθυμίζοντας τους περιορισμούς που προκύπτουν από την ακραία δυσμενή οικονομική συγκυρία (όπως μειωμένες χρηματοδοτήσεις προς την αυτοδιοίκηση λόγω δημοσιονομικής εκτροπής, γενικότερης ύφεσης και επενδυτικής «άπνοιας») επισήμανε την υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου - «Καλλικράτης» (όπως η ενίσχυση της διαφάνειας, της διαβούλευσης και της λογοδοσίας) - και παράλληλα να κινηθεί στην επεξεργασία και υλοποίηση ενός προϋπολογισμού, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τα μεγέθη και τα οικονομικά δεδομένα των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα τόνισε ότι τα βεβαιωθέντα έσοδα του 2010 ήταν 25.500.000 ευρώ (έναντι 68 εκ. ευρώ των αρχικά προβλεφθέντων στον προϋπολογισμό του 2010), τα οποία λαμβάνονται υπόψη ως βάση για τις δυνατότητες κάλυψης των αναγκών του Δήμου μας και του προγραμματισμού νέων έργων.
Επίσης δεν παρέλειψε να αποσαφηνίσει ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό μεταβατικού χαρακτήρα, που έχει ως κεντρικό στόχο να οδηγήσει σε εξυγίανση και ορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου, ξεκινώντας από αφετηριακή βάση και αποτελώντας την «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν που παραλαμβάνουμε και το μέλλον που καλούμαστε να σχεδιάσουμε εξ αρχής.
Τέλος, κλείνοντας την εισήγηση του ο Δήμαρχος δήλωσε ότι « θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τη λειτουργία του Δήμου στις νέες συνθήκες και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».
Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 2011, ύψους 8.072.819,19 ευρώ, την πρώτη θέση κατέχουν τα έργα οδοποιίας και ακολουθούν έργα σε κοινόχρηστους χώρους και έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του υπό ψήφιση τεχνικού προγράμματος 2011 με τον αντίστοιχο του τεχνικού προγράμματος του προηγούμενου έτους, όπως αυτό καταρτίστηκε αρχικά, είναι μικρότερος κατά 6.142.180,81 ευρώ ή κατά 44% μειωμένος, περίπου όσο και ο προϋπολογισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου